Que fer sinó estàs d’acord amb el peritatge de la companyia?

Has tingut un sinistre i el perit no accepta els danys?

Això és més freqüent del que sembla… Aquí t’expliquem com actuar en cas que no estiguis d’acord amb el peritatge de la teva assegurança.

Quan pateixes un sinistre com una inundació, un incendi o un accident de trànsit, la teva companyia envia un perit per revisar els danys soferts i la causa del sinistre. Aquesta persona és al mateix temps, l’encarregada d’avaluar i gestionar la reclamació davant de la companyia; així que les seves funcions són:

  • Determinar la validesa de les reclamacions.
  • Avaluar els danys.
  • Calcular la compensació que ha de rebre l’assegurat d’acord amb els termes i condicions de la pòlissa d’assegurança.
  • O si s’escau, indicar a la companyia els danys a reparar, de manera que aquesta procedeix a la reparació amb un o varis tècnics especialitzats.

Però moltes vegades la compensació que determina el perit de  la companyia és baixa i l’assegurat no està d’acord.

En aquests casos, el primer que cal fer és no acceptar la indemnització proposada (doncs al fer-ho perds qualsevol possibilitat de seguir reclamant), i a continuació:

  1. Consultar amb el pèrit: Si pots, contacta amb el pèrit per fer els comentaris consideris pertinents. Algunes vegades un malentès o i la falta d’informació pot provocar un aquest desacord.
  2. Revisa la pòlissa i comprova que l’avaluació es correspon a allò que s’especifica en les condicions i les exclusions de la mateixa*.

    *Si en aquest punt tens qualsevol dubte, posa’t en contacte amb nosaltres i t’ajudarem a aclarir els termes de la pòlissa contractada.
  3. Sinó pots resoldre el problema directament amb el perit, has de contactar amb la companyia. Per llei han de disposar d’un sistema de queixes i reclamacions o la figura del Defensor de l’Assegurat.

    Cal tenir en compte que els informes pericials redactats pels perits de les companyies són documents interns, confidencials i que normalment, no arriben a les mans dels clients.
  4. Si l’asseguradora desestima la nostra queixa o no ens dona resposta dins dels dos mesos següents a la nostra presentació, podem recórrer al Servei de Reclamacions de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions, un ens estatal pensat per a la defensa del consumidor però cal tenir en compte, que les seves conclusions no són vinculants (és a dir l’entitat asseguradora no està obligada al compliment de la resolució).
  5. Mentrestant, si passats 40 dies des de la declaració del sinistre, no s’ha arribat a un acord, es pot procedir a la designa de perits particulars.

a.      Cal que l’assegurat contacti amb al companyia i indiqui que designa a un perit de part per a valorar els danys soferts, que la companyia haurà d’acceptar.

b.      La companyia disposa de vuit dies per designar-ne un de propi. Sinó ho fa, queda obligatòriament vinculada al peritatge del perit designat per l’assegurat.

c.      Els perits es posen en contacte i si arriben a un acord, es realitza una acta conjunta, en la que s’especifiqui les causes, valoracions i la indemnització proposada.

d.      Si no s’arriba a un acord, les parts poden proposar la designa d’un perit tercer o en cas contrari, es pot sol·licitar al Jutjat de lo Mercantil corresponent, la designa d’un perit tercer.

e.      En el cas de recórrer al jutjat, els perits han de presentar l’informe 30 dies desprès de l’acceptació del càrrec per aquest últim. El dictamen pot ser per unanimitat (els tres perits estan d’acord amb les conclusions assolides) o per majoria. En qualsevol cas, el dictamen es vinculant i no és pot ser impugnat per via judicial (la companyia disposa de 30 dies per impugnar, mentre que l’assegurat, 180 dies).

Cal tenir en compte:

§  Si finalment el dictamen dels perits és impugnat judicialment, l’assegurador ha d’abonar l’import mínim inicial i si no ho fos, l’import determinat pels perits.

§  Si l’assegurador es retarda en el pagament i l’assegurat l’ha de reclamar judicialment, l’import es veurà incrementat pels interessos corresponents i les despeses del procés judicial de reclamació.

§  La despesa del perit particular, així com la meitat de la despesa del perit tercer seran a càrrec de l’assegurat, excepte si la valoració final mostra que alguna de les parts ha fet una valoració desproporcionada, doncs en aquest cas, li correspondrà a més a més, assumir els despeses de tot el procés.

El procés, en el cas d’estar en desacord amb la valoració de la companyia pot semblar pesat i complicat, però si tens qualsevol dubte, posa’t en contacte amb nosaltres. T’assessorarem i valorarem quines accions pots emprendre i quina és la millor opció en la teva situació.